Hvad Er Social Retfærdighed?

23. March 2021 Pixabay

De fleste er enige om, at social retfærdighed er en rigtig god ting. Dog er der mange meninger om, hvad social retfærdighed er, samt hvor langt det skal strække sig. De fleste er dog også enige om, at der er store problemer med den sociale retfærdighed set fra et globalt perspektiv.

Hvad er social retfærdighed? Social retfærdighed er et meget bredt term, der kan betyde mange ting. Hvis man skal lave en bred betegnelse, så kunne det eksempelvis være “Menneskets muligheder for at realisere deres fulde potentiale i det samfund, som de lever og befinder sig i”. Det handler om retfærdighed, gensidige forpligtelser til hinanden om samfundet. Social retfærdighed skal give alle mennesker de samme muligheder og betingelser for at få et godt og værdigt liv.

Social retfærdighed er langt fra et moderne fænomen. Faktisk ved man, at det allerede var noget, der fyldte i oldtidens Grækenland. Både Sokrates, Thomas Aquinas og Tom Paine har beskæftiget sig med social retfærdighed i en eller anden udstrækning. Det blev dog først kaldt dette, altså “social retfærdighed” omkring 1840.

Der er rigtig mange organisationer verden over, der har social retfærdighed højt på listen over ting, der skal forandres i verden. Dette gælder i øvrigt både i Europa og resten af verden.