Der findes rigtig mange sociale fænomener, hvor forskere prøver at klarlægge, hvordan vi mennesker bliver påvirket af hinanden. En af disse fænomener, som forskere har undersøgt, kaldes social loafing.
Hvad er social loafing? Social loafing er et fænomen, hvor mennesker ligger mindre vægt på en opgave, hvis de arbejder sammen i en guppe, sammenlignet med når de arbejder på egen hånd. Social loafing er altså et fænomen, hvor man mener, at man som gruppe er mindre produktiv og effektiv, end man er alene. Dette kan skyldes flere ting, eksempelvis dobbeltarbejde, mangel på kommunikation, fejlkoordinering og en ulige fordeling af indsats.
Man begyndte første gang at undersøge ineffektivitet i forbindelse med gruppearbejde i starten af 1900 tallet, hvor Max Ringelmann var den første, der begyndte at undersøge fænomenet. Dette gjorde han ved noget så lavpraktisk som at bede nogle at trække i et reb, først sammen og hver for sig. Resultatet heraf viste, at man individuelt trak hårdere alene, end man gjorde som flere personer. Jo flere personer man tilføjede til gruppen, jo mindre trak hver person.
Lang tid senere, nærmere bestemt i 1979, så kom der et milepældsstudie, der var udført af Bibb Latane, Kipling Williams og Stephen Harkins, der beskrev fænomenet som social loafing.